Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. 2. 2007

Povaha Bígla

V charakteristice povahy je nejdůležitějším bodem dobrá nálada. Pes musí být přívětivý, přátelský a čilý. Je to odborník na vymejšlení lumpáren a taky čeká přátelskou reakci. Bígl potřebuje hodně pohybu, je vytrvalý, na procházkách utáhá i celou rodinu, raduje se z pohybu. Ideální rodinný pes, i díky krátké, lehce udržovatelná srsti, ale je taky kvalitní pomocník při lovu a službě. Je zvědavý, bystrý, inteligentní. Je ale hůře ovladatelný, to chce hodně trpělivosti a důslednost, ale za odměnu udělá cokoli, co umí. Hlavně přivolání je těžké, když bígl zacítí něco co ho hodně zaujme, tak neposlouchá svého pána, proto musíme od štěněte důkladně učit přivolání. Bígl je taky hodně nenasytný, asi není dobré mu nechávat stálý přístup k jídlu, protože bíglové mají sklon k tloustnutí a tlustému psovi zkracujete život, proto je lepší bígla krmit odměřenými dávkami. Bíglové jsou nebojácní, nekousaví, neútoční a kousaví jedinci, by měli být vyřazeni z chovu. Je to atraktivní pejsek, předvádí se a silný soupeř pro ostatní plemena na výstavě. Bígl je také velmi hlasitý, má hlubší, zvonivější hlas. Proto se vede diskuze, jestli výraz "beguele", to znamená "otevřené hrdlo" nedal bíglům jejich jméno.

Shrnutí:

Takže bígl je vlastně sympaťák od pohledu, lovcem po staletí, nos na čtyřech tlapkách, inteligetní svéhlavička, chodící vysavač, smečkový pes, nenáročný na péči, náročný na pozornost

Ke komentářům nezapomeňte uvést případný kontakt, chcete-li, aby na něj bylo odpovězeno. Můžete také použít návštěvní knihu.

 

Náhledy fotografií ze složky bígl

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Poslušnost?

Renata, 16. 4. 2009 11:30

Bígl se dá vychovat i vycvičit, ale stojí to trochu víc námahy než třeba německý ovčák, nebude asi nikdy tak poslušný, ale utíkat po stopě nemusí. Je to lovecký pes a jako takový byl po generace vychováván k samostatnému myšlení( což je někdy trochu nazávadu :))
Jednou jsem někde četla, že pes se má bát o vás a ne vy o něj. A v rámci těchto slov je nutné přistupovat k výchově, štěně si vás musí hlídat a dělat si starosti, když vás nemá na procházce na očích. A potom mu to snadno vydrží až do dospělosti, když za ním budete odmala pobíhat, bere to spíš jako hru, že je bezva že tu kořist nemusí honit sám. Se stopou je to tak, že bígla člověk musí stále sledovat když je na procházce navolno. Musíte se snažit být jakoby o krok napřed. Jestli začne vzrušeně čuchat stopu, rychle odvolat, dřív než ho napadne stopu začít sledovat. to samé platí, když před ním vyskočí zajíc. Když už na stopě je a letí za zajícem , je pozdě už je slepý a hluchý.Moji bíglové jsou schopni nahnat stádečko ovcí tam kam potřebuji a na povel přestat včas, aby se ovce nepomlátily mezi vrátky, nebo jsou -li slepice na zahradě, je automaticky fenka Bety zahání do kurníku, to nepochopí, že někdy na té zahradě ty slepice být mohou( ale z kurníku přinese vítězoslavně vajíčko).No ale srnčí či zaječí stopa je úplně něco jiného, zajímavějšího. Když už si ale někdo pořizuje bígla, musí se smířit s tím, že to není služební plemeno, které poslouchá všude a za všech okolností dokonale. Ale někdy je to o to krásnější, že nemáte doma někoho, koho máte potřebu jen ovládat. Tím se nechci dotknout nikoho , kdo jakékoli služební plemeno má, někdy jim tu lepší poslušnost lze jen závidět, když je třeba čerstvý snáh a ty stopy jsou lákavější a viditelnější než jjindy a člověk lítá tři hodiny v kopcích po lese a jen z dálky slyší toho bígla co se vám jen vysmívá, ale potom bych je ani jednoho nevymněnila za nic na světě.

?????

Standly, 14. 4. 2009 19:51

Uvažují, že si pořidim bíglika a chtěl bych se zeptat jak to teda je jestli posloucha když je k tomu veden od malička??

je to pravda?

sysa, 6. 4. 2009 19:39

a když je bígl vychovávan už od mala k poslušnosti tak poslechne i když ucítí srnčí stopu která se na tom místě nacházela dvě munty než jsme tam přišli my?Děkuji za odpověď pište na sylviesuranova@seznam.cz díky moc

Byt!

petula, 24. 3. 2009 16:32

Mám sice zlateho retrívra ale vím že je uplne jedno jestli ma nekdo bigla v dyte nebo v dome se zehradou!Retrivri jsou psi pracovne vykonnejsi nez biglove(teta ma chovatelskou stanici)tak asi vim jak to z prochazkami je!Muj pes je sice celorocne venku,ale mam par znamich kteri maji bigla v byte a problem zadny neni,ALE POZOR NEZAPOMINAT NA PROCHAZKY!!!!!!!!a to si nemyslim ja to dokonce vim,takze mi nekdo nebude rikat ze to tak neni!!!!!!to rikala i teta co ma chovku,a ona se radi i s jinymi chovateli!ale je fakt ze bigl stejne jako kazdy jiny pes se rad vybeha ale kdyz ho nalezite zamestnate a vychovate tak bude vse super!psi se dobre citi v byte s rodinou ale taky venku...proste bigl vyzaduje adekvatni prostor uvnitr i vne domu(venku na prochazce)

Můj Bíglíček

Denisa, 22. 3. 2009 8:06

co to kecas?:O( tihle psi nesmrdej_!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! kdo tu smrdi ses akorat ty!!!!! ty Berusko! a nejsou drzi ty Berusko! drza si akorat ty kdyz taky kecas kraviny . ja ho mam doma a taky za mnou chodi do postele ale nikdy jeste nesmrdel !!!!!!! tak si cuchni k sobe a uvidis:O)))) v tom musim souhlasit s Hrdlickou

Můj Bíglíček

Denisa, 22. 3. 2009 7:54

Je fakt moc pratelsky. moc neposloucha ale je to moje nejmilejsi a nejkrasnejsi zlaticko. :O) můj Email Dendulajda@seznam.cz

VZKAZ BERUŠCE

Hrdlička, 19. 2. 2009 0:00

Neřikej, že tyhle psi smrděj. Jediněj, kdo tu ukrutně smrdí jsi ty.

Bíglové jsou DRZÍ PSI

Beruška, 13. 2. 2009 13:04

Mám přítele,jehož pes je kdo jiný než BÍGL,ze začátku jsem ho měla moc ráda,ale postupem času jsem zjistila,jaký je to rošťák.Když se nedíváte,sebere vám všechno jídlo a věci ze stolu.Z koše je schopný všechno vytahat a roznést to po celém baráku...V noci tajně vleze do postele a když se ráno probudíte,trnete hrůzou,kde pod peřinou vlastně číhá a následkem toho všeho je pak výměna povlečení,protože tihle psi ukrutně smrděj.Musely se kvůli němu předělat všechny kliky,protože ten drzoun si umí svým výskokem perfektně otevřít a utéct bůh ví kam.Na to,že je tak línej ,ho docela obdivuju.Protože tihle psi,jak jsem zjistila,jsou schopný spát celej den :-)

pes alebo fenka

Monika, 12. 2. 2009 7:39

Chceli by sme si s priateľom kúpiť bígla do 3-izbového (dosť veľkého) bytu. Mohli by ste mi poradiť či radšej psa alebo fenku?

odpověd bigl zurivy

macinka, 7. 1. 2009 21:59

Ano, také mi to dělá bíglice. Je to skoro to samé jak píšeš. Přestěhovaly jsme se ted do bytu z rodinného domku.. a taky štěká na všechno co se hýbe a je zuřivá. Ale už vím jak na to, pokud jí máš na vodítku, tak jí nebraň v tom aby po někom vyjela, ona jakmile bude moct se k jejímu cíly dostat, tak mu nic neudělá, jen takto vyhrožuje. takže doporučuju jí v ničem nebránit a časem jí to přejde. akorát nevýhoda je v tom, že lidé budou vyděšení. Ale nezaútočí na ně, dyžtak pro jistotu jí můžeš dát košík. A co se týče aut, tak jí taky nebran se k nim dotat, ale zase tak, aby jí to auto nepřejo, takže když pojede auto, bude po něm chtít vyjet, tak jí drž a když bude projíždět, tak už jí nebran a ona si to potom rozmyslí a časem jí auta vadit nebudou.

bigl zurivy

zaza, 7. 1. 2009 21:47

ahojte nasi susedia maju fenku bigla mala 2 roky je v byte a je strasne zuriva na okolo iducich ludi ked ideme na prechadzku steka na vsetko co sa hybe na auta na deti keby nebola na voditku tak neviem co urobi ja mam 2 shitzu a s nimi je v pohode pobehaju si spolu ale s cudzimi psami je to hroza prosim kto mi vie poradit

Rvačka

Elinka, 3. 7. 2008 18:17

Tyjo, lidi, nechcete se tady servat kvůli svejm názorům až do krve?

povaha

Renata, 18. 6. 2008 19:11

A vy se divíte, že vaše fenka bere dětem hračky? Je to taky ještě dítě a hlavně bígl je smečkový pes a tak asi trochu nechápe proč vaše ,,štěňata " mají víc hraček a pozornosti než ona. Já také čekám, že snad naše 6měsíční fenka dostane trochu více rozumu, ale zatím se jí snažíme nejen vychovávat, ale i se jí věnovat vždy a stále. Bíglové jsou hyperaktivní psi a pro lidi , kteří mají rádi pohodlí určitě nejsou. To pak jsou smutní i lidé i ti psi.
Neposuzuji jen podle povahy a rysů plemene, ale hlavně dle svých zkušeností a zkušeností i jiných majitelů bíglů. Bígl je pes veselý , hravý, ale i samostatný,(což je někdy na závadu, když uteče),je to pes ,který je léta vychováván jako smečkový pes a to se mu prostě v genech usadit muselo.
Když jsem si naši nyní také 6měsíční fenku vzala, byla úplně šílená ,kousala, běhala jak blázen , naprosto nespala,jen v noci, ukradla na co přišla .Ale během týdne zjistila, že k nám patří.a že když kouše ,nikdo si s ní nehraje a že se zvyšuje hlas, když něco nesmí. Dneska je pořád jako ďábel proti našemu klidnějšímu psu, ale je poslušná a nic nedemoluje a to s námi oba bydlí v domě ačkoli máme obrovskou zahradu, prostě proto že chtějí nám být nablízku.Být ve své smečce.

Aj pes má svoju povahu

Danka, 7. 6. 2008 15:44

Usudzovať len podľa povahy a rysom plemena psa, to je veľmi jednoduché a chybné. Zabúdate na to, že aj jednotlivé psy majú svoje individuálne povahy a čo je pre jedného dobré, iného privádza do zúfalstva. Pokojne môže byť jeden šťastný a spokojný bígl v byte spolu s malými deťmi, kým iný by na jeho mieste zošrotoval nábytok.
Ja mám bíglicu (6mes), ktorá ma občas privádza do stavu zúrivosti - a to ju mám vonku. Keď sa jej nik nevenuje, kradne deťom hračky, napr. z piesku a rozhrýza ich. Inak s deťmi vychádza dobre. Predtým sme bývali v byte a keďže sme boli stále s ňou, bola tam veľmi spokojná. Chodíme aj do lesa a ona sa od nás nehne. Ale je to ešte šteňa, tak uvidíme, čo bude.

Dům nebo byt

Renata, 28. 5. 2008 8:49

Nemyslím si, že by byl špatný nápad mít bígla v bytě. Není to o tom, kde pes žije, ale s kým žije. Pes v bytě může být daleko šťastnější s pánem ,který se mu plně věnuje, dopřeje mu denně dlouhé procházky a volnost při hřes ostatními psi. Naproti tomu pes, který je neustále na zahradě a nedostane se mu každodenní vycházky a pozornosti pána, který k němu občas skloní oči, a to jen když se mihne na zahradě, takový pes je nešŤastný. Je pravda, že bígl je honič a potřebuje prostor a pohyb. Ale také se dost rád povaluje a užívá si klidu. Dříve jsem měla bígla v Praze v paneláku. Byl šťastný ,štíhlý,vysoký.Teď mám jiného bígla ,bydlíme v domě na venkově se zahradou 3500m2 a bígl je trošičku zavalitější ačkoli má stálý pohyb i po lese. Teď jsme si k měmu pořídili i fenku , takže mmáme my i oni o zábavu postaráno. Jinak ,že by bígl neměl rád děti, je spíše vyjímka.Naši psi si nechají i od cizích dětí vše líbit.Mám pocit, že vyrovnaný bígl je jeden z nejlepších společníků dětí.I ke zvířatům se chovají bígli velmi dobře.Náš pes loni odchoval tři koťata, která za ním chodila víc než za vlastní mamou.A naše ovce s jehňaty přijmuli oba bígli do stáda a klidně spolu leží v hloučku na trávě i se spolu pasou. Což myslím doslovně.

Dům nebo byt?

Martincová K., 18. 5. 2008 15:07

Dobrý den, moc bych chtěla štěně beagla. Vy bydlíte asi v domě, že? Myslíte, že by beaglovi nevadilo, kdyby žil v bytě 4+1? V rodině jsme čtyři, mamka, taťka, brácha - tomu je patnáct, a já-mě je třináct. Mám o beagla opravdu zájem a měla bych ho moc ráda a starala bych se o něj s rodiči.Myslíte, že by bylo možné si ho pořídit na toto léto 2008? Prosím odepište na email: kukla.katka@seznam.cz
Děkuji a jsem s pozdravem
Martincová K.

Štěně bígla

Cendelínovi, 7. 5. 2008 12:45

jo, měli bychom zájem o štěně bígla, reagujeme na inzerát (štěňata bigla
(Majka H., 08. 04. 2008 20:05)
Jestli máte zájem máme ještě volná štěňata bígla,jsme od Nového Jičína). pošlete nám prosím nějaké foto nebo informace na mail cendelinovi@seznam.cz DĚKUJEME Cendelínovi

MUJ PEJSEK RONY

RIPOVA, 3. 5. 2008 10:36

Muj Roneček je docela hodný a rostomylí bíglík ale našel si fenečku ale haček je ftom že na hřiši byl zlatýretrývr s paničkou a ten pes si tu jeho fenečku hlidal . Jenomže fenečka chodila za Ronečkem a Rony si s ni začal hrat a ten pes ho pokousal a od te doby je rony nějak zlejší úrosim vas o radu předem děkuji Řipova jana .

Štěně

LadikP, 27. 4. 2008 19:41

Zdravím všechny,měl bych zájem o štěňátko, nejlépe JČ,není ale podmínkou, předem děkuji 774979574

Může...

Kiki, 15. 4. 2008 18:59

Ahojky. Chci jenom říct, že bígl v bytě být může, ale musí mít hodně pohybu takže když jdete ven měl by aspoň 2 hodinky běhat nebo tak něco. Já mam bígla v bytě a daří se mu výborně.